Kategorier
Tranströmerstipendiet

Utdelning av Tranströmer-stipendiet 2015

Temat för årets stipendieansökan var en brevväxling inspirerad av Tomas Tranströmers dikt “Svar på brev”, bestående av minst ett brev och sedan ett svar på brevet.

Utdelningen av 2015 års Tranströmer-stipendium ägde rum den 24 april i Södra Latins aula vid en stämningsfull ceremoni som hyllade den nyligen avlidne Tomas Tranströmer och den kreativitet hans verk inspirerar dagens elever till.

Tomas Tranströmer, 2013.

2015 års Tranströmer-stipendiater blev Carolina Ljungberg i Sa2e, Hilda Stenshäll i ES2a och Johanna Philipson i Na2b.

Den fantastiska ceremonin som arrangerats av SLAVS inleddes med skolans fantastiska orkester och fortsatte i samma anda. Stort tack till SLAVS och alla medverkande.

Juryns ordförande Ingalill Sandin, styrelseledamot i MFSL, berättade om årets tema. Representanter från SLAVS och förra årets stipendiat Clara Wikforss-Green läste upp korta stycken ur de vinnande bidragen och juryns motiveringar. Därefter avslöjades vinnarna som uppvaktades med diplom, blommor och applåder följt av fotografering.

Årets stipendiater och deras bidrag samt juryns motivering:

Carolina Ljungberg Sa2e Ett brev betyder så mycket
En brevväxling som, genom att använda ett tidstypiskt, förföriskt och välformulerat språk, lyckas berätta en gripande kärlekshistoria.

Hilda Stenshäll ES2a Från Moskva till Njutånger
En brevväxling som kontrasterar två olika tidsåldrar och ideologier på ett humoristiskt och poetiskt sätt.

Johanna Philipson Na2b Ett brev
En brevväxling som ger perspektiv på en författares förhållande till sina gestalter och samtidigt fångar det allmänmänskliga
och skönlitteraturens yttersta syfte.

Lämna ett svar