Kategorier
Tranströmerstipendiet

Tre får årets Tranströmerstipendium

Signe Viklund, Elvira Wetterlund och Flora Nero är årets Tranströmerstipendiater. De presenterades vid samlingen fredagen den 22 april. Här får du veta mer om de tre stipendiaterna och deras bidrag.

De tre Tranströmerstipendiaterna står bredvid varandra i Södra Latins fina lärarrum och håller i sina blombuketter.
Stipendiaterna vid lunchen. Från vänster Elvira Wetterlund, Signe Viklund och Flora Nero.

Temat för årets Tranströmerstipendium var ”Mitt liv som 17-åring” och bidragen skulle hämta inspiration från fyra dikter som Tomas Tranströmer fick publicerade i Södra Latins skoltidning Loke år 1948, när han själv var 17 år.

Många fina bidrag har kommit in och bland dessa valdes tre ut: Tövan av Signe Viklund HU20B, Flyga drake av Elvira Wetterlund SA20B och En memoar av förströdda funderingar av Flora Nero ES20B.

Signe om Tövan

Så här säger Signe Viklund om inspirationen till sin text Tövan:

”Jag gillar att Tranströmer har en tydlig personlig ton som genomsyrar språket i hans dikter. Trots att dikterna är komplexa och nyanserade måste man inte sitta och begrunda dem för att beröras av dem; man möts istället omedelbart av en känslostämning som omsluter orden och gör så att man grips direkt när man läser dem. När jag skrev min text inspirerades jag av hans igenkännbara ton och den stora inverkan den har på läsare.

Jag har alltid tyckt om att skriva. Jag skriver ofta, och jag tror aldrig att jag kommer att sluta göra det.”

Signe Viklund håller i sitt inramade diplom.
Signe Viklund med sitt diplom. Foto: Lilli Bartoi

Juryns motivering

Vi färdas inte bara genom årstiderna och dygnets rytm där vintern ger ett evigt mörker, utan även genom resan från barndomen till vuxenlivet. Från ett poetiskt perspektiv ur en 17-årings blick.

Elvira om Flyga drake

Elvira Wetterlund hämtade sin inspiration från dikten ”detta nu stiger som varm rök i kylig luft”. Elvira säger:

”För mig är dikten mycket symbolisk, och jag fann genast en tolkning av vad den handlar om för mig. Jag fastnade verkligen för motsägelsen i att ett nu både kan vara flyende och samtidigt bestående. Detta inspirerade mig till att skriva om hur vi tar vara på ögonblicken och hur vi förhåller oss på olika sätt till tiden vi får. Berättelsen jag skrev är baserad på andras upplevelser och livsöden, samt en del egna tankar och känslor som har kommit upp under skrivprocessen.

Jag skriver en hel del på fritiden. Oftast små berättelser som blir klara på en kväll. Då skriver jag bara för min egen skull, jag behöver därmed inte revidera eller fundera på om det jag skriver blir spännande eller originellt. Jag tycker också om att jobba med större skrivprojekt, men det kräver definitivt mer ansträngning och idéarbete.”

Elvira Wetterlund håller i sitt inramade diplom.
Elvira Wetterlund med sitt diplom. Foto: Lilli Bartoi

Juryns motivering

För en träffsäker, klassisk komposition och en nästan filmisk inlevelse i sin känslomässiga och språkliga precision.

Flora om En memoar av förströdda funderingar

Flora Nero tog avstamp i den korta Tranströmerdikten Lento. Flora förklarar hur:

”Lento är kort, men igenkännbar. Känslan av att huvudet plötsligt blir tungt och helt överbelastat tror jag att många har upplevt. Jag valde att försöka sätta dikten i ett bokstavligt sammanhang med tydliga referenser. Det blir ofta lite kul när man gör så.”

Flora Nero håller i sitt inramade diplom.
Flora Nero med sitt diplom. Foto: Lilli Bartoi

Juryns motivering

En tonårings grubblerier, hennes spridda tankar och lösryckta känslor där man kan ana en oro över människans aningslösa beteende och hennes bräcklighet.

SLAVS illustrerade bidragen

Stipendiaterna offentliggjordes på veckosamlingen i Södra Latins aula. SLAVS (Södra Latins audiovisuella sällskap) hade skapat en fin inramning till ceremonin, med sceniska illustrationer till varje bidrag. Stort tack till SLAVS för den magiska stämningen.

MFSL vill också tacka Monika Tranströmer, Tomas Tranströmers fru, som deltog vid ceremonin i aulan.

Ta del av texterna

De tre bidragen kommer att publiceras i skolmagasinet Latin Lover den 29 april, och finns sedan på Latin Lovers webbplats (öppnar sidan i samma fönster).

Stipendiaterna läser också upp sina bidrag på Tranströmerbiblioteket söndagen den 24 april.

Det här är Tranströmerstipendiet

Tranströmerstipendiet har delats ut på Södra Latin sedan 2012 med anledning av att Tomas Tranströmer som mottagare av nobelpriset i
litteratur 2011 har gått här på skolan.

MFSL, Norrnässtiftelsen och Föreningen Södra Latinare står bakom Tranströmerstipendiet.

Syftet med stipendiet är att uppmuntra elever i årskurs 2 på Södra Latins gymnasium att på svenska språket, skriftligt, med klarhet, enkelhet och precision, formulera tankar, känslor och stämningar.