Kategorier
Tranströmerstipendiet

Tranströmerstipendiet till fyra mottagare

Fredagen den 22 april var det dags att avslöja årets mottagare av Tranströmerstipendiet 2023: Agnes-Iris Dahlstrand, Amelia Kleven, Maja Stokki och Freja Taube.

Stipendiet delades ut i Södra Latins aula klockan 11 på fredagen, där SLAVS* presenterade vart och ett av de fyra bidragen. Tomas Tranströmers fru Monica Tranströmer deltog både vid ceremonin och lunchen för stipendiaterna.

De fyra Tranströmerstipendiaterna tillsammans med Monica Bladh.

Årets stipendiater är alltså Agnes-Iris Dahlstrand, Amelia Kleven, Maja Stokki och Freja Taube. Här berättar de själva om inspirationen till sina bidrag.

Agnes-Iris Dahlstrand om ”Kvinnans fem utvecklingsstadier”

– Tranströmers dikt ”Kvinnoporträtt–1800-tal” inspirerade mig till att skriva om kvinnan i relation till mannen. Jag har märkt att kvinnor ofta inte tillåts existera på egen hand, att vi gång på gång endast beskrivs som någons fru, flickvän eller mamma. I min text ville jag bevisa att det egentligen är tvärtom – att en kvinna skapas när hon frigör sig, när hon ”står på arenan själv”. 
 
Jag beundrar Tranströmers förmåga att skapa en sådan kort dikt med oändligt möjliga tolkningar. Även detta är någonting jag försökt anamma i min text, jag försökte göra slutet så mångbottnat som möjligt.

Juryns motivering

”Med humor, distans, ett säkert öga för de språkliga detaljerna och en text som väcker läsarens nyfikenhet genom unika metaforerhar Agnes-Iris fångat ett kvinnligt tillblivande på ett alldeles eget sätt.”

Amelia Kleven om ”Ett porträtt av en flicka”

– Jag fastnade för dikten ”Kvinnoporträtt 1800-tal” så fort jag läste den. Det jag direkt blev inspirerad av är dom första orden i dikten ”Rösten kvävs i klänning”. Tanken på att den kvinnliga klädseln är ett fängelse, men för mig också något av det vackraste. För mig blev detta en otroligt målande metafor för att leva som ung kvinna och framför allt ung kärlek.

Tranströmer ställer en fråga i texten, han frågar ”Är
hon fri?” En fråga jag många gånger frågat mig själv, är jag fri? Eller kommer jag ständigt vara fångad i mig själv. Tranströmer har ett simpelt men så oerhört vackert sätt att skriva, något som ständigt kommer inspirera mig, hur så få ord kan bära på så mycket.

Juryns motivering

”Ett tänkvärt porträtt där bilden av en korsett och hur den håller samman diktjaget bär oss genom texten. 
Amelia skriver formsäkert om yta och meningsfullhet med en tydlig koppling till Tranströmers dikter.”

Maja Stokki om ”Blond”

– Min text Blond inspirerades främst av Tranströmers dikt Minusgrader. I dikten fann jag olika typer av förändringar som diktjaget ser eller upplever och en överhängande känsla av ensamhet. Känslorna i dikten kunde jag koppla till när vänskap tar slut och bestämde mig för att skriva om just det.

Att en vänskap tar slut kan bero på många olika saker och ibland är det ingens fel, trots att det kan kännas som det. Det bibelord som nämns i Minusgrader om motsägelsefullhet tog jag till mig; att inte vilja bli lämnad, men att veta om att man kommer utsätta någon annan för det, det låter jag ta stor plats i min text.

Juryns motivering

”En fin text om ensamhet, utanförskap och att bli lämnad.
En text där ögonfransar kan bli blixtlås och ”solbarn” kan födas under sommaren. Det är en konst att skriva kort och Maja lyckas i några få stycken förmedla en känsla till läsaren som stannar kvar.

Freja Taube om ”Drömmen om att drömma”

Vad jag framför allt fångades av i dikten Minusgrader var
Tranströmers sätt att förmedla en känsla och en stämning. Även om Tranströmers dikter inte alltid är så enkla att förstå drabbas man omedelbart av den där stämningen och det var just den jag inspirerades av och försökte föra vidare till min egen text.

Juryns motivering

En sammansatt berättelse med ett levande språk där det oväntade väcker frågor. I Frejas text tar sig minusgraderna innanför huden genom det kroppsliga. Drömmar och fantasier varvas med teman som medvetande, det existentiella och identitet och vävs ihop på ett skickligt sätt mot slutet.

Om stipendiet

Tranströmerstipendiet instiftades 2012 av MFSL, året efter att Tomas Tranströmer tilldelats Nobelpriset i litteratur. Tranströmer var själv elev på Södra Latin i sin ungdom. Stipendiet delas ut en gång om året och är på 3000 kronor till varje mottagare. MFSL och Norrnässtiftelsen står för stipendiesumman.

*SLAVS står för Södra Latins Audiovisuella Sällskap. Det är SLAVS som håller i fredagssamlingarna på Södra Latin.