Kategorier
Tranströmerstipendiet

Tranströmer-stipendiet 2014

Utdelningen av 2014 års Tranströmer-stipendium ägde rum vid en ceremoni i Södra Latins aula den 25 april. Tomas Tranströmer själv medverkade.

Temat för årets stipendieansökan var att skriva en skönlitterär text i novellform och en framtidsskildring av Södra Latin 2054, det år skolan fyller 400 år.

2014 års Tranströmer-stipendiater blev Anne Carlsson i SP2C och Clara Wikforss-Green i SP2D.

Juryns ordförande Ingalill Sandin, stipendiaterna Anne Carlsson och Clara Wikforss-Green, MFSLs ordförande och Tomas Tranström. Foto: Vendela Storkamp.

Juryns ordförande Ingalill Sandin, styrelseledamot i MFSL, berättade om årets tema. Representanter från SLAVS läste upp korta stycken ur de vinnande bidragen och förra året stipendiater Klara Enervik och Karin Swahn läste upp juryns motiveringar. Därefter avslöjades vinnarna som uppvaktades med diplom, blommor och applåder följt av fotografering tillsammans med Tomas Tranströmer som satt i publiken tillsammans med fru och dotter.

Den fantastiska ceremonin som arrangerats av SLAVS innehöll förutom själva prisceremonin även diktläsning, dans, sång och nyskriven musik.

Lyssna på den specialskrivna musiken till Tranströmerdikten Sammanhang som framfördes under ceremonin. Stycket är komponerat av Gustav Alexandrie, som går tredje året på musikerprogrammet på skolan. Det framförs av Augusta Kling (sopran) and Jesper Söderqvist (vibrafon).

Efteråt bjöd föräldraföreningen på smörgåstårta i lärarrummet, där stipendiaterna fick möjlighet att träffa Tomas Tranströmer med familj och en representant från Bonniers. Medbjudna var även SLAVS, juryn, rektorer och 2013 års stipendiater.

Stort tack till SLAVS som arrangerade, Vendela Storkamp i Elevkårens PR-utskott som fotograferade och alla som medverkade.

De vinnande bidragen

Anne Carlsson

En ljus framtidsskildring av Södra Latin där elevdemokratin fulländats, kreativiteten blomstrar och skolans elever har kommit ut i världen på framstående poster allt berättat med värme och humor på ett elegant sätt.

Juryns motivering till Anne Carlssons bidrag

Clara Wikforss-Green

En fantasifull och fascinerande dystopi där byggnaden Södra Latin förvandlats till en ruin, men även i denna fördärvade värld kan kärleken spira och ge hopp om en ljusare framtid.

Juryns motivering till Clara Wikforss-Greens bidrag

Om stipendiet

Målsmännens Förening på Södra Latin är initiativtagare till att instifta ett Tomas Tranströmer-stipendium på skolan. Idén till detta stipendium var sprungen ur det faktum att Tomas Tranströmer tilldelades Nobelpriset i Litteratur 2011 och att Tomas själv är gammal Södra Latinare.

Syftet med stipendiet är att uppmuntra elever i årskurs två på Södra Latins Gymnasium att på svenska språket skriftligt med klarhet, enkelhet och precision, formulera tankar, känslor och stämningar.

Stipendiet administreras av Målsmännens Förening på Södra Latin och delas ut av en jury bestående av ledamöter från Målsmännens Förening på Södra Latin, Föreningen Södra Latinare, Norrnässtiftelsen, Södra Latins Gymnasium (dock inte aktiva lärare i svenskämnet), och Elevkåren. Juryns sammansättning offentliggörs inte före utdelandet av stipendiet.

Lämna ett svar