Det var två lyckliga vinnare som tog emot 2013 års Tranströmer-stipendium; Karin Swahn (Mu2a) och Klara Enervik Svedberg (Es2a).
Juryns motivering löd:
Karin Swahns recension tar fasta på pjäsens grundtankar och hela ensemblens prestationer kommenteras på ett personligt och informativt sätt. Anknytningen till Strindbergs Ett drömspel förklaras initierat för läsarna.
Klara Enervik recenserar dramaelevernas uppsättning av Fem gånger gud på ett personligt och intresseväckande sätt. Läsaren får inte bara en stark närvarokänsla utan också en intensiv lust att själv se föreställningen.
Se filmen från det högtidliga utdelandet av Tranströmerstipendiet 2013.
Stort tack till Elevkårens PR-utskott som gjort filmen!

Detta år sammanföll utdelningen av Södra Latins Tranströmer-stipendium i skolans aula den 19 april med ett 65-årsjubileum som arrangerats som en överraskning för nobelpristagaren Tomas Tranströmer, som var närvarande vid ceremonin.
På Söder fanns för 65 år sedan två stora skolor, Södra Latin för gossar och Södra Flick (Högre allmänna läroverket för flickor å Södermalm). med 6-700 skolgossar och -flickor väl åtskilda. Men på båda sidor fanns ett stort intresse för kultur, och tillsammans började de ordna spännande sammankomster med författare, journalister och filmare, och efterhand började de också spela teater tillsammans.
1948, dvs för 65 år sedan, framförde elever från Södra Latin och Södra Flick tillsammans ”På andra sidan morgondagen” av Saroyan. Tomas Tranströmer spelade den filippinske diskaren Pablo, och med på scenen fanns också unga skådespelare från Dramatens elevskola bl.a. Max von Sydow, Lars Ekborg och Jan-Olof Strandberg.
För att återknyta till denna tradition hade Södra Latins föräldraförening tagit initiativ till att bjuda in flera av dem som stod på scenen den gången till årets utdelning av Tranströmer-stipendiet. Före ceremonin spelade elever från teaterlinjen upp en scen från Saroynas pjäs, varefter de avslöjade att med i publiken fanns inte bara Tomas Tranströmer utan också Jan-Olof Strandberg (tidigare Dramatenchef), Bo Holmqvist (TV-ankare, journalist), Cecilia Lindqvist (författare, upptäcktsresande, Kinaexpert och den som införde kinesiskan som gymnasiespråk) och Stig Brattström (ambassadör, diplomat).Tomas Tranströmer blev ordentligt överraskad och både glad och rörd när han fick återse sina gamla skolkamrater.
Efteråt bjöd föräldraföreningen på buffé i lärarrummet, där de gamla vännerna kunde samtala med varandra, stipendiemottagarna Karin Swahn och Klara Enervik, andra elever och skolans rektorer.
Temat för årets stipendieansökan var att skriva en teaterrecension av någon de fyra föreställningar teatereleverna i årskurs tre på skolan satt upp under våren. Eleverna på skolans Estetiska program sätter tydlig prägel på skolan och nivån på deras skapande är hög.– ”Vi är alla glada och stolta över att Tomas Tranströmer tycker detta är roligt och gärna själv vill vara med vid stipendieutdelningen på hans gamla skola” säger Olof Mattisson, ordförande i föräldraföreningen som håller ihop arbetet kring stipendiet. ”Vi har fått in många ansökningar och intresset från eleverna och skolan är mycket stort.”
Tomas Tranströmer är inte bara nobelpristagare utan också sedan förra årets stipendieutdelning Hederslektor på Södra Latin. Han började Latin-linjen på “Högre allmänna läroverket för gossar å Södermalm” 1946, idag gymnasieskolan Södra Latin. 1948 debuterade han som poet i skoltidningen Loke.