Tranströmer-stipendiater 2015

 

Tema 2015 – Ett brev betyder så mycket

Utdelningen av 2015 års Tranströmer-stipendium ägde rum den 24 april i Södra Latins aula vid en stämningsfull ceremoni som hyllade den nyligen avlidne Tomas Tranströmer och den kreativitet hans verk inspirerar dagens elever till.

Temat för årets stipendieansökan var en brevväxling inspirerad av Tomas Tranströmers dikt  “Svar på brev”, bestående av minst ett brev och sedan ett svar på brevet.

2015 års Tranströmer-stipendiater blev Carolina Ljungberg i Sa2e, Hilda Stenshäll i ES2a och Johanna Philipson   i Na2b.

Tranströmer-stipendiater 2015

Den fantastiska ceremonin som arrangerats av SLAVS inleddes med skolans fantastiska orkester och fortsatte i samma anda. Stort tack till SLAVS och alla medverkande.

Juryns ordförande Ingalill Sandin, styrelseledamot i MFSL, berättade om årets tema, representanter från SLAVS och förra årets stipendiat Clara Wikforss-Green läste upp korta stycken ur de vinnande bidragen och juryns motiveringar. Därefter avslöjades vinnarna som uppvaktades med diplom, blommor och applåder följt av fotografering.

Årets stipendiater och deras bidrag samt juryns motivering:
Carolina Ljungberg Sa2e    Ett brev betyder så mycket

En brevväxling som, genom att använda ett tidstypiskt, förföriskt och välformulerat språk, lyckas berätta
en gripande kärlekshistoria.

Ett brev betyder så mycket

 

Hilda Stenshäll ES2a            Från Moskva till Njutånger

En brevväxling som kontrasterar två olika tidsåldrar och ideologier på ett humoristiskt och poetiskt sätt.

Från Moskva till Njutånger

Johanna Philipson Na2b    Ett brev

En brevväxling som ger perspektiv på en författares förhållande till sina gestalter och samtidigt fångar det allmänmänskliga
och skönlitteraturens yttersta syfte.

Ett brev