Tranströmer-stipendiater 2014

 

 

Tema 2014 – En dag på Södra Latin 2054

 

Utdelningen av 2014 års Tranströmer-stipendium ägde rum vid en ceremoni i Södra Latins aula den 25 april.

 

Temat för årets stipendieansökan var att  skriva en skönlitterär text i novellform och en framtidsskildring av Södra Latin 2054, det år skolan fyller 400 år.

 

2014 års Tranströmer-stipendiater blev Anne Carlsson i SP2C och Clara Wikforss-Green i SP2D.

 

Anne Carlsson och Clara Wikforss-Green
Fotograf Vendela Storkamp

 

Den fantastiska ceremonin som arrangerats av SLAVS innehöll förutom själva prisceremonin även diktläsning, dans, sång och nyskriven musik. Stort tack till SLAVS och alla medverkande.

 

Juryns ordförande Ingalill Sandin, styrelseledamot i MFSL, berättade om årets tema, representanter från SLAVS läste upp korta stycken ur de vinnande bidragen och förra året stipendiater Klara Enervik och Karin Swahn läste upp juryns motiveringar. Därefter avslöjades vinnarna som uppvaktades med diplom, blommor och applåder följt av fotografering tillsammans med Tomas Tranströmer som satt i publiken tillsammans med fru och dotter.

 

Efteråt bjöd föräldraföreningen på smörgåstårta i lärarrummet, där stipendiaterna fick möjlighet att träffa Tomas Tranströmer med familj och en representant från Bonniers. Medbjudna var även SLAVS, juryn, rektorer och 2013 års stipendiater.

 

De vinnande bidragen finns att läsa här:
Anne Carlsson
Clara Wikforss-Green

 

Juryns motiveringar:

 

Anne Carlsson
“En ljus framtidsskildring av Södra Latin där elevdemokratin fulländats, kreativiteten blomstrar och skolans elever har kommit ut i världen på framstående poster allt berättat med värme och humor på ett elegant sätt.”

 

Clara Wikforss-Green
“En fantasifull och fascinerande dystopi där byggnaden Södra Latin förvandlats till en ruin, men även i denna fördärvade värld kan kärleken spira och ge hopp om en ljusare framtid.”                           

 

Se fler bilder i Galleriet. Tack till Vendela Storkamp i Elevkårens PR-utskott som fotograferade.

 

Lyssna på den specialskrivna musiken till en Tranströmerdikt som framfördes under ceremonin, komponerad av Gustav Alexandrie, som går tredje året på musikerprogrammet på skolan.

 

Artikel på Albert Bonniers förlags hemsida om Årets Tranströmer-stipendiater.

 

Södra Latins Tranströmer- stipendium

Målsmännens Förening på Södra Latin är initiativtagare till att instifta ett Tomas Tranströmer-stipendium på skolan. Idén till detta stipendium var sprungen ur det faktum att Tomas Tranströmer tilldelades Nobelpriset i Litteratur 2011 och att Tomas själv är gammal Södra Latinare.
Syftet med stipendiet är att uppmuntra elever i årskurs två på Södra Latins Gymnasium att på svenska språket skriftligt med klarhet, enkelhet och precision, formulera tankar, känslor och stämningar.

Stipendiet administreras av Målsmännens Förening på Södra Latin och delas ut av en jury bestående av ledamöter från Målsmännens Förening på Södra Latin, Föreningen Södra Latinare, Norrnässtiftelsen, Södra Latins Gymnasium (dock inte aktiva lärare i svenskämnet), och Elevkåren. Juryns sammansättning offentliggörs inte före utdelandet av stipendiet. 

2013 års Tranströmer-stipendiater.

2012 års Tranströmer-stipendater.